Zakończyła się kolejna współpraca w ramach programu „Działaj Lokalnie” realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Ośrodek Działaj Lokalnie Stowarzyszenia Kraina św. Anny, dofinansowanego ze środków Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Tym razem powstał film oraz broszura przedstawiająca proces powstawania bochenka chleba. Konsultacje z przedstawicielami pracującymi w oświacie zajmującymi się najmniejszymi dziećmi jak i młodzieżą uświadomiły, iż nie dla wszystkich oczywistym jest proces powstawania chleba. I nie mówimy tu o zasadach tworzenia zakwasu, specyfikacji przemiału ziarna na mąkę, czasie leżakowania czy zagniatania ciasta. Okazało się, iż nie wszyscy wiedzą, że aby codziennie rano móc zajadać się pysznym pieczywem niezbędna jest praca rolnika, pozyskiwanie ziarna zbóż. Dlatego w ramach programu Działaj Lokalnie powstał materiał pokazujący tę drogę - „Od ziarenka do bochenka”. Wszystko zgodnie z nazwą działo się lokalnie więc do współpracy zaprosiliśmy miejscowych ekspertów aby podzielili się swoją wiedzą zgodnie z planem projektu. Na temat pozyskiwania ziarna, siewu, uprawy oraz zbioru wypowiadał się Rolnik Pan Arnold Hurek z Krośnicy. Swoją wiedzę na temat ziaren wygłosiła również Pani Kierownik Strzeleckiego OODR Helena Kryś. Zaś o rodzajach przemiału, różnicach w rodzajach mąki oraz całym procesie jej powstawania nie mógł opowiadać nikt inny jak Otmiczanin Pan Krzysztof Ralla. Ostatnią fazą powstawania bochenka jest stworzenie ciasta oraz wypiek. Tę sztukę mogliśmy pokazać dzięki doświadczeniu i uprzejmości Pana Pawła Grabowskiego, który w swojej piekarni w Otmicach pokazał krok po kroku jak należy pracować z mąką aby powstało pieczywo. W tym miejscu pragniemy serdecznie podziękować ekspertom zaproszonym do współpracy za zaangażowanie. Efektem projektu jest film „Od ziarenka do bochenka” dostępny już na stronie internetowej Gminy Izbicko, serwisach YouTube i Facebook oraz broszura o tym samym tytule. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z materiałami.